GyukliGyula-INFO_Kerdesek&Valaszok

Kérdések & Válaszok

01

Hogy találjuk meg a megfelelő esküvői fotóst?

Minden házasodni készülő pár azt szeretné, hogyha boldogan, jó érzésekkel nézhetné vissza az esküvői fotóit. Olyan fotóst válasszatok, akinek már van tapasztalata esküvőkkel, rugalmasan kezeli a változásokat és a stresszhelyzeteket is. Valaki, akinél úgy érzitek, hogy jó kezekben vagytok, aki éppoly izgatott a nagy napotok miatt, mint ti és tudni szeretne minden részletről. Ki tudja, talán már az első találkozó végén úgy érzitek, mintha egy régi baráttal találkoztatok volna?

02

Melyik régióban dolgozol illetve milyen messze vagy hajlandó elutazni egy esküvő miatt?

Jelenleg Veszprémben élek a családommal. Az utazás egyáltalán nem probléma, legyen a fotózás helyszíne a budapesti Halászbástya, a svájci Alpok vagy akár Santorini. A világ végére is hajlandó vagyok elutazni egy izgalmas esküvőért. 

03

Mi történik, ha esküvő közben elromlik a fényképezőgéped vagy tönkremegy a memóriakártya?

Minden esküvőn egyszerre két gépvázzal dolgozom, így ha az egyik tönkremenne, még mindig ott van a másik. Ezekben a vázakban dupla kártyafoglalat van, tehát a fotók párhuzamosan két kártyára kerülnek mentésre. Abban az esetben, hogyha az egyik nem működik, akkor a másikat kiveszem, elteszem biztonságos helyre, nem használom tovább és teszek helyettük új kártyákat a vázba és máris mehet tovább a munka!

04

Milyen öltözéket viselsz egy esküvőn?

Az esküvő ünnepélyes hangulatához megfelelőt, olyat, mintha a vendégetek lennék. Elegáns nadrág, cipő, hosszúújjú ing és csokornyakkendő a bevált recept, sem felfelé, sem lefelé nem szeretnék kilógni a vendégseregből. Sportcipő és rövidnadrág még a legnagyobb nyári hőségben is kizárt, maximum a kreatív fotózásra veszek át egy kényelmesebb cipőt, hogyha szükséges.

05

Mennyi időn belül kapjuk meg a képeket?

Hogyha kisebb fotózásról (családi, jegyes, páros) van szó, akkor 1-2 hét.
Esküvő esetén attól is függ, hogy mennyi foglalás van az adott időszakban, illetve a készenléti időtől, azaz, hogy hány órát vagyok ott az adott esküvőn. Egyértelműen egy 15 órás esküvői riport képanyaga, külön napi kreatív fotózással sokkal több időbe telik, mint egy 6 órás riport képanyaga.
Az esetek nagy többségében a fotózások sorrendben kerülnek feldolgozásra.
Így aztán a szezon elején még lehetséges, hogy a képek 2-3 héten belül a párok kezébe kerülnek, míg a szezon végén ez lehet akár 4-5 hét is. Abban az esetben, ha a párnak sokkal előbb szüksége van a fényképekre, akkor van lehetőség egy Express-szolgáltatásra, amiért felárat számítok fel, így viszont egy héten belül garantáltan megkapjátok az esküvői fotókat.

06

Megkaphatjuk az összes képet, amit csináltál?

Igen is és nem is. Mivel esküvőkön sorozat üzemmódban fotózok, hogy elkaphassam a legjobb pillanatokat, ezért nem ritka, hogy egy hosszabb esküvőn összejön 3000-4000 kép is akár. Ezt nagyon sok idő lenne utómunkázni, lehetetlen lenne egyszerre végignézni őket és valószínűleg egy kicsit unalmas is lenne egy ilyen képanyag, mivel nagyon sok hasonló, szinte ugyanolyan fotó lenne benne.
A válogatásnál először végigmegyek az összes képen és törlöm azokat, amik technikailag nem tökéletesek (pl. életlenek) vagy esztétikailag nem megfelelőek (pl. előnytelen arckifejezés). Második lépésben már nehezebb dolgom van, mert itt már csak hibátlan képek vannak és ezekből kell kiválasztani a legjobbakat. A biztonság kedvéért át szoktam menni harmadszor is a képeken, ezt követően pedig már tényleg csak az esküvő legjobb képei maradnak. Egy 10 órás esküvőnél körülbelül 800-1000 kész képet adok át a pároknak.

07

Még nincs meg a pontos időtervünk az esküvő napját illetően, lefoglalhatjuk, mint fotóst ennek ellenére?

Természetesen. Arra azonban figyeljetek, hogy a kiemelt időszakban, azaz májustól-szeptemberig a minimum rendelkezésre állási idő 5 óra.

08

Mennyi ideig foglalsz kérésre egy időpontot?

Az ajánlat kiküldésétől számított 7 napig van lehetőség visszajelezni, addig foglalom az időpontot, hogyha azonban ezalatt az idő alatt nem érkezik semmilyen válasz, akkor az időpont automatikusan felszabadul.

09

Találkozhatunk veled személyesen is az esküvő előtt?

Mindenképpen, sőt ragaszkodom is hozzá. Ha semmiképpen nem megoldható, akkor legalább Skype-on beszéljünk, de nehezen tudom elképzelni, hogy az esküvőt megelőző hosszú tervezési időszakban ne találnánk egy órácskát, ami mindkét félnek megfelelő a találkozásra. Eddig egyszer fordult elő, hogy először az esküvő napján találkoztam a párral és őszintén meg kell mondjam, furcsa érzés volt, hogy szinte idegenek vagyunk egymásnak. Miután megkaptátok tőlem az ajánlatot, már össze is hozhatunk egy személyes találkozót, ahol mindent megbeszélünk és ami után nyugodt szívvel tudtok dönteni. Hiszen végeredményben arról is döntetek, hogy ki az a személy, aki az esküvőtök napján elkísér Titeket és végig a közvetlen közeletekben lesz. Ezért nagyon fontos, hogy passzoljunk egymáshoz.

10

Mennyi idővel számoljunk az esküvői párfotóknál?

Ez leginkább attól függ, hogy mennyire fontosak Nektek ezek a párfotók. Hogyha természetes és egyben változatos fotókat szeretnétek, akkor az esküvő napján minimum nettó egy órával számoljatok. Igazán változatos és egyedi hangulatú képeket azonban a legjobban egy külön napon lehet készíteni, amikor nem szorít senkit az idő. Itt nem ritka a 2-3-4 órás fotózás sem. Nem szabad elfelejteni, hogy sok párnak szüksége van 20-30 percre, mire „belejön” a fotózásba és kényelmesen mozog a kamera előtt. Ezért érdemes inkább picit több időt betervezni, mint kevesebbet. Hogyha viszont kevésbé fontosak Nektek az ilyen jellgű fényképek, akkor elég lehet akár 30 perc is az esküvő napján.

11

Melyik a legideálisabb időpont a párfotókhoz?

Általában ez a legkritikusabb pontja a napnak fotós szemszögből. Mert mit szeretnénk mi fotósok? Szép fényeket meleg színekkel és lágy árnyékokkal naplementekor vagy előtte 1-2 órával. Amikor pont összegyűlik a vendégsereg a vacsorához vagy már el is kezdődött. Mikor passzol bele a fotózás a legjobban a programba? Dél körül vagy kora délután, amikor a nap magasan van, kisüti a pár szemét és előnytelen, kemény árnyékokat vet az arcára. Profiként természetesen az utóbbi helyzetből is kihozom a legjobbat, erre is megvannak a trükkök és praktikák, de nem lesz ugyanaz, mint amikor a nap már alacsonyan áll. Ezért én azt ajánlom, hogy míg télen érdemesebb kora délutánra, addig nyáron a legoptimálisabb késő délutánra vagy még inkább kora esti időpontra tenni a párfotózást. De ha rám hallgattok, akkor külön napon készítjük el a párfotókat egy hozzátok közel álló helyen.

Van még kérdésetek?

Akkor írjatok egy üzenetet vagy csörögjetek rám.